Sudare TIG-WIG este un procedeu de sudura des intalnit si se distinge prin calitatea ridicatata si aspectul vizual frumos al cordoanelor de sudura.

Totusi este un procedeu complex si mai greu de implementat intr-o firma care nu a mai utilizat acest procedeu de sudare, fiind necesari sudori cu o buna indemanare si o plaja larga de cunsotiinte despre procedeul in sine, despre variabilele care il influenteaza, despre alegerea corecta a echipamentelor de sudare si alegerea corecta a parametriilor de lucru.


 

  1. Cunoasterea materialului

 

Primii factori pe care trebuie sa ii luat in considerare la orice procedeu de sudura, este tipul de material ce urmeaza sa-l sudati si caracteristicile acestuia, plus sa cunoasteti solicitarile la care va fi supusa sudura. De aceea alegeţi un material de adaos care să confere prin aliere proprietăţile mecanice şi chimice cerute. Acest aspect este cu atât mai important la sudarea oţelurilor inoxidabile sau aluminiului datorită tendinţei crescute de deformare şi fisurare.


 

2. Electrodul de Wolfram

 

Electrodul de Wolfram este elementul central in sudarea WIG, este elementul metalic nefuzabil prin care trece curentul al arcul electric. Grosimea si tipul materialului sudat, impreuna cui curentul de sudare utilizat, sunt factorii care determina alegerea tipului de electrod.

 

Grosimea piesei (mm)

2

2-5

5-8

8-12

12

Diametrul electrodului de wolfram (mm)

1.6

2.4-3.2

3.2-4

4-5

5-6.4



 

3. Curatarea materialului

 

Precum in majoritatea aplicatiilor sudate, curatarea materialului este imperios necesara.

Contaminarea sudurii duce la probleme precum pori in baia de sudura fapt ce duce la nevoia de remediere sau chiar rebutul piesei.

Uleiul, rugina, grasimile, praful trebuiesc mereu indepartate de piese, folosind produse de curatare si degresare si stergeti cu o carpa uscata si curata. Si materialele de adaos se pastreaza in spatii inchise, curare si uste, pentru prevenirea oxidarii materialului.


 

4. Fixarea pieselor

 

Este foarta importanta fixarea cat mai exacta a pieselor in special a celor de grosime mica, pentru evitarea deplasarii sau deformarii acestora.

Aceasta operatie poate necesita timp, si in multe cazuri poate dura mai mult decat sudarea propiu-zisa, dar o fixare corespunzatoare vor elimina riscul de aparatie a defectelor survenite prin miscarea piesei sau a operatorului.



 

5. Alegerea aparatului

 

Aparatele de sudura TIG-WIG se impart in doua categorii: aparatele de sudura DC (curent continuu) pentru materialele precum otel si otel inoxidabil si aparatele de sudura AC-DC ( curent continuu si curent alternativ) pentru otel, otel inoxidabil, aluminiu si alte aliaje.

 

Alte caracteristici specifice aparatelor de sudura TIG-WIG sunt:

- amorsare prin inalta frecventa (HF) sau prin atingere (Scratch sau Lift TIG);

- puls sau fara puls;

- racire pistolet cu gaz sau lichid;

telecomanda de picior sau wireless;

- utilizare lentila de gaz sau portpenseta si altele pe care le gasiti aici.