Sudarea implica practic imbinarea a doua bucati de metal prin incalzirea lor pâna când sunt topite, astfel incât sa se solidifice intr-o singura bucata.

Spre deosebire de alte moduri reversibile de imbinare a metalului, aceasta legatura nu poate fi rupta cu usurinta, motiv pentru care este folosita in mod obisnuit in multe scopuri industriale, cum ar fi domeniul auto, spatial, petrol, gaze, constructii metalice etc.

Va vom explica diferitele tipuri de sudura, ce implica procesul de baza si este cea mai usoara tehnica de sudare.

Retineti ca, indiferent de tipul de sudura pe care il efectuati, veti avea nevoie de un spatiu deschis in care sa lucrati pentru a evita inhalarea oricaror gaze emise in timpul procesului de sudare.

Diferitele tipuri de sudura pot utiliza curent electric, gaz si frictiune, pentru a suda metalul impreuna, dar ne vom concentra asupra celei mai comune si mai sigure forme de sudare – folosind curent electric.

 

Tipuri de sudare

Fiecare sudor prefera o tehnica diferita, dar toate se bazeaza pe acelasi factor.

Factorul comun in toate stilurile este ca acestea implica crearea unui bazin de metal topit si impingerea (sau tragerea, in functie de metoda utilizata si de preferinta personala a sudorului) printr-un electrod fuzibil sau material de adaos.

Trebuie sa lucrati uniform intre cele doua bucati de metal sudate, pentru a va asigura ca ambele sunt sudate corespunzator.

Exista tipuri de sudura cu miez si pot fi utilizate in diferite circumstante, pe baza tipului de metal utilizat si a nivelului de calificare al sudorului.

 

1. Sudarea MIG (Sudarea cu gaz inert metalic (MIG)

Acest tip de sudura este cel mai frecvent in rândul incepatorilor.

Implica generarea unui curent electric intre cele doua obiecte metalice care trebuie unite.

Un fir de sudura actioneaza ca electrod pentru a furniza curentul.

Când firul de sudura intra in contact cu metalul, se creeaza un circuit complet.

Când firul este indepartat usor de metal, creeaza o scânteie electrica care devine suficient de fierbinte pentru a topi capatul metalului, dintre cele doua obiecte care trebuie sa fie sudate si firul de sudura.

Odata ce obiectele sudate se racesc, va exista o linie vizibila (cusatura) unde cele doua capete se intâlnesc.

Sârma de sudura este eliberata dintr-un pistol de sudura si este alimentata constant pe tot parcursul procesului, deoarece se topeste continuu.

Pistolul de sudura elibereaza, de asemenea, gaz pentru a decontamina aerul din jur si pentru a proteja sudura de gaze precum azotul etc.

Sudarea MIG este, de asemenea, cunoscuta sub numele de sudare cu arc metalic gazos (GMAW).

 

Cum se sudeaza MIG?

Din aparatul de sudura MIG MAG va avea iesi un cleste de masa care va completa circuitul electric intre aparat, pistolul de sudura si metalele care sunt sudate.

In afara de aceasta, asigurati-va ca parcurgeti cu atentie manualul aparatului.

Sudarea MIG este ideala pentru metalele mai groase, dar va trebui sa gestionati corect tensiunea pentru a evita arderea necontrolata a metalului, crearea de stropi sau oxidarea metarialului.

Asigurati-va ca utilizati tipul de gaz sau amestec de gaze potrivite pentru tipul de material sudat si presiunea corespunzatoare si sunteti gata de sudat.

 

2. Sudarea MMA

Sudarea cu electrod invelit este putin mai complicata decât MIG si este o treaba cu doua mâini.

Este necesara o tija de umplere metalica sau un bat cu un strat de acoperire cu flux.

Când este incalzit, acest strat de acoperire de pe tija se topeste, eliberând gaz si se transforma in zgura lichida, ambele protejând metalele sudate de oxidare.

Acest gaz se disipeaza de la sine, dar zgura trebuie curatata cu solventi sau slefuire.

Sudarea cu electrod invelit este, de asemenea, cunoscuta sub numele de Sudare cu Arc Metalic Protejat (SMAW).

 

3. Sudarea TIG

Sudarea cu gaz inert de tungsten (TIG) necesita un nivel ridicat de calificare si precizie.

Similar cu MIG, implica utilizarea unui electrod, dar in locul unui fir care se introduce in metalele sudate, aceasta metoda utilizeaza un electrod nefuzibil din tungsten in pistolul de sudura.

Sudorul este echipat cu un pistol de sudura si o tija de umplere.

La fel ca in cazul sudarii MIG, se creeaza un arc electric care topeste metalul iar bagheta de umplere este adaugata in baia de sudura pentru ca cele doua metale sa se sudeze.

In sudarea TIG, curentul poate fi reglat printr-o pedala ce este legata la aparatul TIG.

In esenta, aceasta scade sau creste temperatura si impiedica crearea unui soc termic, evitand ca materialul sa devina casant.

In acest proces, sudorii lucreaza intr-o miscare de inainte si inapoi, scufundând in mod constant bagheta TIG in baia de sudura.

Sudarea TIG este, de asemenea, cunoscuta sub numele de sudare cu arc de tungsten cu gaz (GTAW).

 

4. Sudarea flux

Ultimul tip de sudare a metalelor este sudura cu arc cu flux (FCAW).

In comparatie cu de firul plin utilizat la sudarea MIG, firul pentru flux are un exterior metalic si un miez de flux.

Fluxul se topeste datorita caldurii generate in timpul sudarii si elibereaza zgura lichida si gaze pentru a preveni oxidarea metalelor si a le mentine libere de contaminanti externi.

Similar cu sudarea MMA, curatarea acestei zguri lichide este o sarcina suplimentara la final.

Cu toate acestea, este un mod mai sigur de a proteja metalul decât gazul emis de un pistol de sudura. In cazul acesta, sudorul foloseste o miscare de tragere pentru a evita sudarea peste zgura lichida - sudarea accidentala peste zgura va face ca metalul sa fie poros si sa lase mici gauri in produsul finit.

 

Care sunt elementele de baza ale sudarii?

Acum ca cunoastem diferitele metode de sudare, trebuie sa ne uitam la echipamentele si materialele de baza necesare procesului: Echipament de sudura.

In functie de tipul de sudare efectuat, sudorii pot alege un aparat MIG, MMA, TIG sau un aparat multifunctional care functioneaza pentru toate cele patru tipuri.

Pe lânga faptul ca au aparatul potrivit, sudorii trebuie sa fie echipati cu o masca de sudura care sa-si pastreze fata (in special ochii), de caldura, de gazele emise in timpul procesului si de orice strop de zgura lichida.

Mastile cele mai avansate tehnologic au, de asemenea, ecrane digitale, unde puteti reduce luminozitatea pentru a va proteja de orbire.

Alte echipamente esentiale includ manusi din piele, incaltaminte robusta, sepci, camasi care iti acopera complet bratele, salopeta de protectie etc.

 

Tot ce ramane de facut, este sa va achizitionati tipul de aparat aferent metodei de sudura pe care o doriti, echipamentul de protectie si puteti trece la treaba.

Noi va dorim: Spor la sudat!